Turn your phone vertically for the best web experience.
3.2.2024
Lucie Balážová
wine

Tramínovice

Tramínovice aneb naše “dunajovická grappa”. Proč jsme se ji rozhodli vyrábět? Naše cesty za vínem vedou často i za hranice. Proč tedy nezkusit pálenku, když na to máme suroviny? A tak vznikla naše Tramínovice. Jemná, ovocná, aromatická.

Jak již bylo řečeno, Inspirací pro naši Tramínovici byla italská grappa. Vinná pálenka, která má své kořeny v zemi vínu a jídlu zaslíbené. Vznikla jako nápoj chudých, protože vinaři rozdávali dělníkům zbytky po lisování vína a ti našli způsob, jak je využít. 

Dnes můžeme říct, že je to vlastně dokonalý ZERO VASTE produkt. Pálí se totiž matoliny, což jsou zbytky po vylisování vína (třapiny, stopky, slupky). Udržitelné a ekologické hospodaření je v tomto případě cestou od vinného odpadu až k destilátu, který potěší především jako digestiv po dobrém jídle. Bezodpadové hospodářství nikdy nebylo tak chutné!

Jak Tramínovici podávat? Nejlépe si ji vychutnáte z vyšší, úzké skleničky s mírně se rozevírajícím hrdlem, která se používá na brandy. Použijte i jakoukoli jinou sklenku na stopce. Vždy ale nalévejte jen nízkou hladinku, maximálně do třetiny (u malé sklenky), aby jste si mohli přivonět a okouzlilo vás aroma. Tramínek si o to přímo říká. 

Obecné doporučení je nachladit ji na 8-12 stupňů. Platí, že čím ji budete pít teplejší, tím výraznější bude její aroma. Nenechte se tedy svázat pravidly a najděte si svoji teplotu. 

Samostatnou kapitolu pak tvoří míchané nápoje a Tramínovice. Co takhle moravské mojito? V horkém létě zkuste Frozen Margaritu, zapomeňte na tequilu, vezměte naši Tramínovici, trochu čerstvého zralého ovoce či ovocné dřeně a ledovou tříšť a jste králem mixologie! A v zimě jako je ta letošní si dopřejte italskou “napravenou kávu” neboli caffé corretto. Grappa se může přidat přímo do espressa nebo ji podávejte do samostatné sklenky a každý si vytvoří takový poměr, který mu vyhovuje. Znalci prý vyplachují vypitý šálek kávy kapkou grappy a tím zakončí tenhle kávovo-vinný rituál. 

Pokud jste se rozhodli vyzkoušet Tramínovici s námi, zde je odkaz na náš e-shop.

Na zdraví, přátelé vinařství Baláž!

Other articles would surely read better with a glass of our wine

Koupit na e-shopu