Turn your phone vertically for the best web experience.
23.5.2024
Lucie Balážová
wine

Betonová vína

Při vyslovení slova beton by ještě před několika lety málokoho napadlo víno. Stavba, mix nebo aktuálně třeba i brankářská výstroj …

Nyní jsou betonové nádoby (betonová vajíčka - název vás asi nepřekvapí, když se podíváte na úvodní fotku) oblíbenou možností pro školení vína.

Beton je při zrání vína určitým kompromisem mezi nerezem a dřevěným sudem. Na rozdíl od nerezu v něm probíhá mikrooxidace, díky kterému víno nazrává podobně jako v dřevěném sudu. Beton ovšem do vína nepouští dubové aroma, které ne každému vyhovuje. Díky tloušťce betonové nádoby, která velmi dobře izoluje a udržuje stabilní teplotu, není nutné umělé chlazení jako u nerezových tanků. Beton také uvolňuje do vína minerály, což má vliv nejen na chuťový projev vína, ale uvolňovaný křemík například pomáhá přirozeně víno stabilizovat. Beton je tak ve vinařství přírodní a velmi ekologickou technologií.

Můžete si udělat srovnávací degustaci různých ryzlinků z betonu (vlašský a rýnský) či si porovnat naší signature odrůdu - Ryzlink vlašský - vyráběný různými technologiemi (nerez, dřevo, beton). Tolik paralel, a zároveň odlišností. A tolik potěšení. Na beton!

Other articles would surely read better with a glass of our wine

Koupit na e-shopu